Забудовники в Україні все частіше обманюють з площею квартир

21 Бер 2017 / 18:28 | Переглядів: 1552

Будівництво

Як повідомляє ukr.segodnya.ua, за найпопулярнішою схемою майбутнім мешканцям будинку видають апартаменти з "зайвими" квадратними метрами .За "зайві" квадрати вимагають доплатити.

Забудовники в Україні все частіше вносять до договорів з покупцями квартир додаткові пункти, згідно з якими останні зобов'язані доплачуватигроші, крім тих, що вже внесли за житло, пишеUBR.ua.

Як розповів аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький, найпоширенішою схемою є відверте вимагання грошей за "зайві" квадратні метри. Скажімо, покупець платить на етапі підписання договору за 80 кв. м, а коли житло вже готове, то йому наміряють на 5-10 квадратів більше і просять за них доплатити.

"Тільки в Києві з зайвими метрами кожна друга квартира. Але подібні випадки відбуваються по всій країні", - додав Костецький.

Але на ділі квартира далеко не завжди реально стає настільки більше, як заявляє забудовник. А доплатити часом доводиться кругленьку суму.

Наприклад, як розповівюрист-консультант з нерухомості Іван Кудояр, його клієнт заплатив за 84,8 кв. м, але після вимірів забудовника, квартира стала більше на 3,9 кв. м і дорожче на 84 тис. грн. І, згідно з договором, заплатити суму, якої не потрібно було протягом 10 днів. Але покупець вирішив перевірити забудовника на чесність. Оскільки доступ до квартири був тільки у представника забудовника, того довелося підкупити і отримати доступ до житла. При цьому майбутній власник разом з сертифікованим техніком БТІ представилися дизайнерами, щоб не злякати "наглядача" за квартирами.

"Завдання інженера була - назвати дійсний метраж. Дані нового техпаспорта нас здивували: площа житла дійсно збільшилася, але всього на 1,2 квадратного метра. Наступного дня, з отриманими даними ми були вже у начальника відділу продажів з пропозицією провести ще один контрольний замір квартири. Через кілька днів забудовник погодився на оплату лише цих 1,2 квадрата", - розповів Кудояр.

За словами експертів, заявлений забудовником метраж квартири може відрізнятися від реального на 5-10%. Ситуація ускладнюється ще й тим, що покупців далеко не завжди пускають до квартири звірити цифри самостійно.

"Багато покупців змушені погоджуватися оплатити різницю, повіривши забудовнику на слово. Зазвичай, в панельних будинках остаточний метраж не сильно відрізняється від заявленого раніше. Найчастіше цим грішать монолітно-каркасні споруди. Як правило, похибка за договором допускається від 0,1 до 1 кв м. За все, що більше, доводиться доплачувати покупцеві", - говорить Костецький.

Але і це не всі виверти, на які йдуть будівельники житла. Багато прописують в договорах пункти, які зобов'язують клієнта оплачувати комісію за переуступку прав на квартиру, нотаріальне завірення документів та інші допуслуги, які не входять до суми, вже витраченої на квартиру.

"У заміських житлових комплексах, наприклад, іноді просять окремо сплатити установку котла, хоча за планом він там і так передбачений спочатку. Проблема в тому, що договори в більшості своїй покликані захистити тільки права забудовників, так і прописуються там пункти, які явно порушуютьправа споживачіві є просто-напросто напівлегальними Наприклад, можуть попросити підписати додаткові договори з компаніями посередниками, які за фактом є фірмами-прокладками", - зазначив Кудояр.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.