Єдиний соціальний внесок: як сплачувати приватним підприємцям та самозайнятим особам

04 Вер 2013 / 15:31 | Переглядів: 17978

підприємець

Актуальним питанням для фізичних осіб — підприємців с сплата ними єдиного внеску.

Згідно з п. 4 частини першої ст.. 4 Закону про ЄСВ приватних підприємців визначено платниками цього внеску.

Розглянемо основні аспекти сплати єдиного внеску підприємцями, які застосовують загальну і спрощену системи оподаткування та самозайнятими особами, зупинимось на категоріях платників, які звільняються від сплати єдиного внеску за себе, а також з'ясуємо чи звільнені від сплати цього платежу ті, хто одночасно поєднує роботу на підприємстві з підприємницькою і незалежною професійною діяльністю.

ЗАГАЛЬНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ

Для фізичних осіб — підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, єдиний внесок нараховується у розмірі 34,7% суми доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страховою внеску за місяць, в якому отримано дохід (прибуток).

Такі платники сплачують єдиний внесок протягом року до 15 березня, 15 травня, 15 серпня і 15 листопада у вигляді авансових платежів у розмірі 25% річної суми єдиного внеску, обчисленої під суми, визначеної територіальними органами Міндоходів України для сплати авансових сум податку на доходи фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності.

Суми єдиного внеску, сплачені у вигляді авансових платежів, враховуються платником при остаточному розрахунку, який здійснюється ним до 10 лютого року, наступного за звітним, на підставі даних річної податкової декларації.

СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ (ЄДИНИЙ ПОДАТОК)

Для приватних підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, розмір єдиного соцвнеску становить 34,7% суми, що визначається такими платниками самостійно для себе, але не більше максимального розміру бази нарахування єдиного внеску, який дорівнює 17 розмірам прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з січня цього року це 19 499 грн.). При цьому сума цього платежу не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Варто мати на увазі, що мінімальний страховий внесок підприємця-спрощенця розраховується як добуток мінімальної заробітної плати на тариф відрахувань (34,7%).

Цьогоріч розмір мінімальної зарплати буде змінено з 1 грудня, а до цього часу вона складатиме 1147 грн. Відтак, на період з 1 січня по 30 листопада включно, щомісячний платіж для єдинників становитиме 398,01 грн. (1147 грн. х 34,7% = 398,01 грн.), а за квартал відповідно - 1194,03 грн. У грудні мінімальна зарплата складатиме 1218 грн, а отже, щомісячний платіж становитиме 1218 грн. х 34,7% =422,65 грн.

Звертаємо увагу, що підприємці-спрощенці сплачують єдиний внесок, нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає: за кварталом, за який сплачується єдиний внесок, а саме: 20 січня, 20 квітня, 20 липня, 20 жовтня.

Крім того, такі платники можуть сплачувати єдиний внесок у вигляді авансового платежу в розмірі, який самостійно визначили, до 20 числа кожного місяця поточного кварталу.

Окрема мова про приватних підприємців першої та другої груп єдиного податку, які не використовують працю найманих працівників. Адже Податковим кодексом визначено, що вони можуть бути звільнені від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів. Проте пільг щодо сплати єдиного внеску такими підприємцями на час відпустки та за період хвороби Законом про ЄСВ не передбачено, тобто вони зобов'язані сплачувати цей платіж у зазначений період.

САМОЗАЙНЯТІ ОСОБИ

Вважаємо за необхідне наголосити, що особи, які забезпечують себе роботою самостійно, - займаються незалежною професійною діяльністю, а саме: науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, у тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю - теж є платниками єдиного соціального внеску, за умови, що вони не є найманими працівниками чи підприємцями. Це стосується й осіб, які здійснюють релігійну (місіонерську) чи іншу діяльність.

Розмір єдиного внеску становить 34,7% суми доходу (прибутку), отриманого від діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страховою внеску за місяць, у якому отримано дохід (прибуток).

Самозайняті особи зобов'язані сплачувати цей платіж до 1 травня року, наступного за звітним.

ЗВІЛЬНЕННЯ ВІД СПЛАТИ ЄДИНОГО ВНЕСКУ ДЕЯКИХ КАТЕГОРІЙ ПЛАТНИКІВ

Приватні підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони є пенсіонерами за віком або інвалідами та отримують згідно із законом пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Таким чином, підприємці-спрощенці, які є пенсіонерами за віком або інвалідами та використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати за себе єдиного внеску незалежно від використання ними праці найманих осіб.

Водночас пенсіонери за віком та інваліди за найманих працівників сплачують єдиний внесок на загальних підставах.

Згідно із Законом про пенсійне страхування пенсіонер — це особа, яка отримує пенсію, довічну пенсію, або члени її сім'ї, які отримують пенсію у разі смерті цієї особи у випадках, передбачених цим Законом.

Даним документом передбачено такі види пенсійних виплат, як пенсія за віком, пенсія у зв'язку з втратою годувальника та пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства)

Умови призначення пенсії за віком визначено ст. 26 Закону про пенсійне страхування.

Враховуючи вищезазначене, фізичні особи — підприємці, які отримують пенсію за вислугу років відповідно до Закону № 2262, не звільняються від сплати єдиного внеску.

Враховуючи також п. 5 частин першої ст. 4 Закону про ЄСВ, особа, яка є найманим працівником і одночасно займається адвокатською діяльністю (самозайнята особа), є. платником єдиного внеску як найманий працівник. Така особа не має обов'язку щодо сплати єдиного внеску із сум доходу (прибутку), отриманого від її незалежної професійної діяльності

ПІДПРИЄМЦІ, ЯКІ ОДНОЧАСНО Є НАЙМАНИМИ ПРАЦІВНИКАМИ

Працівники — громадяни України, іноземці та особи без громадянства, які працюють на підприємствах, в установах та організаціях, в інших юридичних осіб, відповідно до частини другої ст.4 Закону про ЄСВ є застрахованими особами, а підприємства, установи та організації, враховуючи положення абзацу другого п. 1 частини першої та частину третю ст. 4 цього Закону, є страхувальниками та платниками єдиною внеску, на яких покладено обов'язок щодо нарахування ти сплати єдиного внеску за найманих працівників.

Таким чином, Законом про ЄСВ не передбачено звільнення фізичних осіб — підприємців, які є одночасно найманими працівниками на підприємстві, в установі або організації, від сплати єдиного внеску, тому такі підприємці зобов'язані сплачу єдиний внесок на загальних підставах.

За несвоєчасну сплату єдиного внеску застосовується фінансова санкція у розмірі 10% від суми боргу та нараховується пеня у розмірі 0,1% за кожен день прострочення платежу.

Інформаційно-комунікаційний відділ Тернопільської об'єднаної ДПІ
ГУ Міндоходів у Тернопільській області

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.