У яких випадках адвокату потрібно ставати на облік?

20 Лют 2017 / 16:27 | Переглядів: 2491

податкова ДФС

У відділі реєстрації та обліку платників Тернопільської ОДПІ нагадують, що пунктом 178.1статті 178 Податкового кодексу визначено, що адвокати, які мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність, зобов'язані стати на облік у податковій інспекції за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи та отримати довідку про взяття на облік згідно зі статтею 65 цього Кодексу.

Облік самозайнятих осіб здійснюється шляхом внесення до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків записів про державну реєстрацію або припинення підприємницької діяльності, незалежної професійної діяльності, перереєстрацією, постановку на облік, зняття зобліку, внесення змін стосовно самозайнятої особи, а також вчинення інших дій, якіпередбачені Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженим наказом Мінфіну України від 09.12.2011 р. № 1588.

Для взяття на облік фізичної особи, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність, така особа повинна надати заяву та особисто (надіслати рекомендованим листом зописом вкладення) або через уповноважену особу до податкової інспекції за місцем постійного проживання.

Взяття на облік осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється податковою не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відповідних відомостей віддержавного реєстратора про прийняття заяви.

Фізичній особі, яка провадить незалежну професійну діяльність, довідка про взяття наоблік платника податків видається податковою інспекцією із зазначенням строку, якщо такий строк зазначено у свідоцтві про реєстрацію чи іншому документі (дозволі, сертифікаті тощо), щопідтверджує право фізичної особи на провадження незалежної професійної діяльності.

У разі неотримання довідки про взяття на облік особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, об'єктом оподаткування є доходи, отримані від такої діяльності безурахування витрат.

Отже, адвокат, який має намір здійснювати адвокатську діяльність індивідуально, зобов'язаний стати на облік у податковій інспекції за місцем свого постійного проживання яксамозайнята особа й отримати довідку про взяття на облік.

При цьому, як зазначили у відділі, якщо адвокат працює у складі адвокатського бюро чиадвокатського об'єднання та не має наміру здійснювати адвокатську діяльність індивідуально, віннезобов'язаний ставати на облік у податковій як особа, яка провадить незалежну професійну діяльність.

Детальні консультації - у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька,1 таза телефоном: 43-46-10.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.