Про що запитували податківців під час Інтернет-конференції

20 Кві 2017 / 06:37 | Переглядів: 1880

Онлайнкоференція

Уже звичними стали інтернет-конференції у Тернопільській ОДПІ. Нещодавно, наоднійізних платники цікавились "правилами декларування" у 2017 році. На запитання дописувачів відповідав головний державний інспектор відділу організації роботи Тернопільської ОДПІ Павло Копча.

У матеріалі висвітлені актуальні питання проведеного заходу.

Профспілка вручила подарунок працівникові до ювілейної дати (картину). Чиоподатковується такий подарунок податком на доходи фізосіб?

У випадку, якщо вартість подарунка не перевищує 25% мінімальної зарплати (з розрахунку на місяць), у 2017 році це - 800 грн, то це не є об'єктом обкладення податком на доходи фізичних осіб. Якщо ж вартість картини перевищує вказаний розмір, то сума такого перевищення обкладається податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18%, як додаткове благо, ізврахуванням коефіцієнта (1.2195) та військовим збором - 1,5%

Підприємець на спрощеній системі оподаткування, торгує "б/у" холодильниками таморозильними камерами. Чи правда, що з 01.05.2017 р. йому потрібно використовувати касовий апарат?

Так, потрібно, але не з 1 травня, а з 8 травня 2017 року, так-як вищезазначений товар входить до Переліку груп технічно складних побутових товарів, реалізація яких повинна здійснюватись зобов'язковим використанням РРО. Даний перелік затверджений Постановою КМУ від16.03.2017 року № 231. Із ним можна ознайомитись у Центрі обслуговування платників ТернопільськоїОДПІ.

Громадянин вирощує та продає кролів. Чи повинен він платити податки тачиобов'язковою є реєстрація його підприємцем або фермером?

Податковим кодексом України передбачено, що при продажі власної продукції тваринництва, отримані від такого продажу доходи не будуть оподатковуватись, якщо їх сума сукупно за рік не перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати (за 2016 рік - 137 800 грн, у 2017 році - 320 000 грн). Таким фізичним особам, також, не потрібно отримувати будь яких довідок від сільської чи селищної рад. У випадку, якщо сума отриманого доходу перевищує вищезгаданий розмір, він зобов'язаний подати до податкової інспекції довідку про самостійне вирощування, розведення, відгодівлю продукції тваринництва. Такий документ видається вдовільній формі сільською, селищною або міською радою за місцем податкової адреси (місцю проживання). Якщо довідкою підтверджено вирощування продукції тваринництва безпосередньо таким громадянином, оподаткуванню підлягає дохід, що перевищує 100 розмірів мінімальної заробітної плати. Якщо ним це не підтверджено, доходи від продажу, підлягають декларуванню по закінченні року (до 1 травня) та оподатковуються на загальних підставах: податком на доходи за ставкою 18 % та військовим збором - 1,5 %.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.