Припинення діяльності: що з єдиним внеском?

21 Лют 2017 / 16:30 | Переглядів: 1278

Нові вакансії

У Тернопільській ОДПІ повідомили, що фізичні особи, щодо яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображається виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, що настає за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду, доостаннього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Водночас, фізична особа-підприємець позбавляється статусу підприємця з дати внесення доЄдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності цією фізичною особою, а отже, і статусу платника єдиного внеску.

Таким чином, останнім періодом, за який необхідно сплатити єдиний внесок, буде період здня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи.

У разі припинення діяльності фізичні особи-підприємці зобов'язані подати самі за себе звіт за формою № Д5 із зазначенням типу форми "ліквідаційна", де останнім звітним періодом буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня держаної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

Термін сплати зобов'язань, визначених фізичною особою-підприємцем у звіті з позначкою "ліквідаційна", настає в день подання такого звіту, відповідно єдиний внесок необхідно сплатити до дати подання звіту включно.

Окрім цього, зняття з обліку фізичних осіб-підприємців здійснюється податковою інспекцією на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників, звірення розрахунків тапроведення остаточного розрахунку.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи-підприємця така особа користується правами, виконує обов'язки та несе відповідальність, щопередбачені для платників єдиного внеску в частині діяльності, яка здійснюється нею якфізичною особою-підприємцем.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.