«Підсумки роботи Тернопільського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету за 9 місяців 2013 року»

25 Жов 2013 / 11:49 | Переглядів: 2263

антимонопольний комітет лого

1. Як повідомив голова Тернопільського обласного територіального відділення І.І. Курницький, за 9 місяців 2013 року до територіального відділення надійшло 80 заяв та подань про порушення законодавства про захист економічної конкуренції, що на 57 % більше аналогічного періоду минулого року.

Відділенням проведено 15 перевірок суб'єктів господарювання та органів державної влади, органів місцевого самоврядування, адміністративно-господарського управління та контролю, що на 21 % менше від аналогічного періоду минулого року, чим суттєво зменшено тиск контролю на суб'єктів господарювання.

У січні - вересні 2013 року за результатами розгляду заяв, проведених перевірок та за власною ініціативою Відділенням припинено 122 порушення, із них 63 за результатами розгляду справ та 59 порушень за результатами виконання рекомендацій.

В поточному періоді за порушення конкуренційного законодавства на відповідачів накладено штрафів на суму 959,13 тис.грн. Порушниками сплачено до державного бюджету 634,84 тис.грн.

Економічний ефект від припинених порушень законодавства про захист економічної конкуренції за 9 місяців 2013 року склав понад 599 млн.грн.

За поточний період територіальним відділенням опрацьовано 34 нормативних актів органів місцевого самоврядування, що на 31% більше минулого року. До 11 з них надано зауваження та пропозиції.

Відділенням у ІІІ кварталі проведено "ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ КОНКУРЕНЦІЇ" з обговорення проблемних питань розвитку і захисту конкуренції в Тернопільській області.

З метою інформування органів місцевої влади, а також мешканців Тернопілля про діяльність тервідділення, "адвокатування" тернопільського бізнесу задля недопущення в області порушень конкуренційного законодавства, головою Тернопільського територіального відділення АКУ КурницькимІ.І. в шести районах області особисто проведено "ДЕНЬ ВІДКРИТИХ ДВЕРЕЙ З ПИТАНЬ ЗАХИСТУ КОНКУРЕНЦІЇ".

З метою інформування тернополян про роботу по захисту та розвитку конкуренції Відділенням налагоджено дієву співпрацю з засобами масової інформації. За 9 місяців поточного року Відділенням проведено 375 заходів інформування громадськості у вигляді інтерв'ю, виступів, дискусій у засобах масової інформації.

2.Протягом 2013 року для Антимонопольного комітету України пріоритетним напрямом діяльності є запобігання, вияв­лення та припинення порушень законодавства про захист еко­номічної конкуренції на ринках під­ключення об'єктів будівництва, в тому числі об'єктів житлового будівництва, до інженерних ме­реж електро-, газо-, тепло-, водо­постачання та водовідведення і надання комунальних послуг; збору, вивезення, перероблення та захоронення побутових від­ходів; супутніх послуг при наданні адміністративних послуг; риту­альних послуг; реалізації лікарських засобів тощо.

- Ринки, пов'язані з підключенням об'єктів містобудування, в тому числі об'єктів житлового будівництва, до інженерних мереж електро-, газо-, тепло-, водопостачання та водовідведення:

- За результатами проведеного роз­слідування Тимчасовою адміністра­тивною колегією Комітету було вста­новлено, що КП "Тернопільводоканал" при видачі технічних умов нав'язувало окремим споживачам необґрунтовані вимоги щодо встановлення лічильника води у метрологічному класі "С" з передавачем імпульсів та радіомодулем, аналогічним ScoutP2, виробництва компанії Sensus, що може призвести до ущемлення інтересів споживачів. Це при тому, що, споживачі мають право і можуть використовувати водоміри будь-якого виробника та будь-якого класу точності, які занесені до Державного реєстру засобів вимірювальної техніки або пройшли державну метрологічну атестацію. Такі дії комунального підприємства є порушенням, передбаченим пунктом 2 статті 50 та частиною першою статті 13 Закону України "Про захист економічної конкуренції". Тимчасовою адміністра­тивною колегією Комітету оштрафовано КП "Тернопільводоканал" на 300 тис.грн. та зобов'язано припинити порушення законодавства про захист економічної конкуренції. На даний час КП "Тернопільводоканал" одержав, згідно власного клопотання, право розстрочення вказаної суми штрафу та щомісяця сплачує до Державного бюджету України визначену частку від суми штрафу.

- Тернопільським тервідділенням оштрафувано на 68 тис. грн. КП"Тернопільводоканал"за зловживання монопольним становищем. Підприємство неправомірно встановило для мешканців вул. Верхня Підлісна, Підлісна, Фестивальна (с. Великі Гаї) додаткові зобов'язання при видачі технічних умов на підключення до мереж водовідведення. На даний час КП "Тернопільводоканал" одержав, згідно власного клопотання, право розстрочення вказаної суми штрафу, та щомісяця сплачує до Державного бюджету України визначену частку від суми штрафу.

- Територіальним відділенням оштрафовано на 68 тис. грн. ВАТ "Тернопільобленерго"за зловживання монопольним становищем. Як дослідило Відділення, ВАТ неправомірно внесло в технічні умови вимоги про заміну споживачем за власні кошти елементів електромереж, які належать ВАТ.

Також, у ІІІ кварталі 2013 року територіальне відділення припинило порушення в діях 13-ти районних державних адміністрацій, які полягали у встановленні різних відсоткових ставок орендної плати від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки з однаковим цільовим призначенням, які встановлювались для суб'єктів господарювання, що діють на одному ринку.

Тернопільське тервідділення рекомендувало 13-ти районним державним адміністраціям створити офіційні веб-сайти в частині розміщення на них інформації про порядок надання відповідних адміністративних послуг, зокрема інформаційних та технологічних карток адміністративних послуг.

3. Поширення суб'єктами господарювання інформації (реклами), що вводить в оману споживачів,знаходиться у полі зору та підвищеної уваги Антимонопольного комітету України, зокрема, і його Тернопільського обласного територіального відділення.

Здобуття суб'єктом господарювання неправомірних переваг на ринку завдяки поширенню ним оманливої інформації (реклами), є недобросовісним та нечесним, як у відношенні до його конкурентів, так і до покупців товару.

Відділенням припинено прояви недобросовісної конкуренції:

- тервідділенням оштрафовано на 68 тис.грн. ТОВ "Білоцерківськиймолочний комбінат" за недобросовісну конкуренцію у вигляді поширення інформації, що вводить в оману. Як встановило Відділення, підприємство розміщувало на споживчих упаковках сирів м'яких "Фета" власного виробництва неправдиві відомості щодо споживчих властивостей та виду продукту (твердження "Фета), що могло вплинути на наміри споживачів із придбання товарів даного суб'єкта господарювання;

ФЕТА" - популярний грецький сир. Слово "фета" (грец. φέτα) італійського походження (італ. fetta = "скибка") і означає "скибка (сиру)". Класичний "Фета" виготовляється з овечого молока, з доданням козячого ( не більше 30 %). Застосування консервантів і барвників забороняється. "Фета" належить до групи м'яких, розсільних сирів, його жирність становить 40-45 %.

Як встановило тервідділення, за технологією виробництва сир м'який "ФЕТА" ТОВ "Білоцерківський молочний комбінат", виготовляється з коров'ячого молока, без дотримання оригінальної технології виробництва та складників. Таким чином, розміщення на ньому назви "Фета" є неправомірним;

- надано обов'язкові для виконання рекомендації ПАТ "Львівський жиркомбінат" припинити порушення конкуренційного законодавства у вигляді повідомлення на упаковках майонезів власного виробництва неправдивих відомостей щодо складу продукту. Так, товариство розміщувало на етикетках майонезів твердження : "на справжніх жовтках", проте до складу продукту входить жовток яєчний ферментований рідкий.(В ході розслідування Відділенням встановлено, що "Жовток яєчний ферментований рідкий (ферментний препарат MAXAPAL A2, який містить очищену фосфоліпазу) не є аналогічним за всіма параметрами справжньому курячому жовтку, тому що використання ферментного препарату супроводжується гідролізом фосфоліпідів і накопиченням моно гліцеридів і вільних жирних кислот). Порушення припинено, розроблено нові етикетки;

- рекомендовано ФОП Сулипі Р.Н. припинити порушення конкуренційного законодавства у вигляді повідомлення неправдивих відомостей щодо споживчих властивостей товару. Так, підприємець розміщувала назву "Дитяча" на етикетках варених ковбас вищого сорту, щоможе створити у споживачів враження, що така продукція призначена, зокрема, для дитячого харчування (тобто, для харчування дітей до 3-х років). Водночас, текст для етикетування варених ковбас вищого сорту з назвою "Дитяча" виробництва ФОП Сулипи Р.Н. не затверджено МОЗ України, ця продукція не пройшла державну санітарно-епідеміологічну експертизу та державну реєстрацію в порядку, встановленому постановою КМУ від 26.07.2006 № 1023, а отже, не призначена для дитячого харчування. Порушення при пинено,вказані етикетки не використовуються.

4. Під час свого виступу І.І. Курницький зауважив,що територіальне відділення відкрите для спілкування та в установленому порядку приймає та розглядає заяви,скарги і звернення як громадян, так і суб'єктів господарювання, установ, організацій тощо.

У світі існує така практика: 99,9 відсотка порушень конкуренційного законодавства розслідуються саме за зверненнями (скаргами) громадян і компаній-конкурентів. На жаль, в Україні до цього ще далеко. Однак, усі виявлені факти зловживання суб'єктами господарювання монопольним становищем та факти недобросовісної конкуренції суворо каратимуться. Щоби про них якомога раніше дізнавалися, для звернення громадян щодо порушень законодавства про захист економічної конкуренції у Тернопільському обласному територіальному відділенні Антимонопольного комітету України відкрито постійно діючі пряма та "гаряча" телефонні лінії: 23-62-35, 52-14-37, 25-24-61, 52-29-42.

Теги →

Розповсюдити

Використання матеріалів сайту дозволяється при умові посилання (для інтернет-видань - гіперпосилання) на сайт t-v.te.ua.

Редакція газети «Тернопіль вечірній» (t-v.te.ua) може не розділяти точку зору авторів статей і відповідальності за зміст перепублікованих матеріалів не несе.